Matras

Hoe koop ik de juiste matras?

Je koopt niet elke dag een nieuwe matras, dus doe je er goed aan je grondig te informeren vooraleer een exemplaar in huis te halen. Een nieuwe matras kopen? Met onze tips lig je er niet wakker van.

Matraskern

Het begint bij de kern: het hart van je matras bepaalt hoe jij slaapt. Maak voor jezelf uit wat je precies wil: hard of zacht slapen, warm of koud, allergievrij, … Hiermee kan je op zoek naar de juiste matraskern. Sura woninginrichting heeft 7 types in huis, ontdek ze hieronder:

  • Polyether

Een polyethermatras bevat een kern van polyetherschuim. Dat is een stevige kunststof die al járen op de markt is. Een ‘gouwe ouwe’ dus, die u verzekert van een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

Verkiest u een harde matras? Dan is polyether uw ding! Want door haar gesloten celstructuur is een polyethermatras niet zo veerkrachtig. Goed om te weten: polyetherschuim bevat lucht. Hoe minder lucht, hoe hoger de schuimdensiteit en hoe steviger de matras.

  • Koudschuim

Of een koudschuimmatras koud aanvoelt? Nee, gelukkig niet! Ze dankt haar naam aan het productieproces. Want het schuim wordt gevormd in koude mallen. Dankzij de open celstructuur geniet u van heel veel voordelen.

Een koudschuimmatras wordt ook een HR-matras genoemd. Dat is de afkorting van high resilience of grote veerkracht. Want dat hééft de matras. Daardoor schikt ze zich uitermate naar de contouren van uw lichaam. De perfecte ondersteuning!

  • Latex

Een latexmatras is gemaakt met melksap van de rubberboom. Meestal is de matraskern een mix van natuurlijk en synthetisch rubber. Zó veerkrachtig, dat u erop slaapt als een roos.

Wie rubber zegt, denkt: rekbaar en veerkrachtig. Gouden eigenschappen voor een matras! Want het materiaal biedt veel ondersteuning, goed voor een uitstekende slaapergonomie. Personen met gewrichtsklachten vinden hierin meestal hun heil.

De natuurlatex van Van Landschoot is afkomstig van het rubber van Hevea Brasiliensis, een boom die u in groten getale vindt in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Al het rubber komt van erkende plantages en wordt uitgebreid gecontroleerd voor het in productie gaat.

  • Visco & Coolgel

Een visco of traagschuimmatras bevat elastisch polyetherschuim. Waarom ‘traag’? Omdat het materiaal temperatuurgevoelig is en zich zo langzaam aanpast aan uw lichaamsvormen.

Vlijt u zich neer? Dan ontstaat de meeste wrijving – en dus warmte – op ‘uitstekende’ delen zoals uw schouders en heupen. Door het temperatuurgevoelige schuim wordt uw matras op die plaatsen extra elastisch. Net alsof u in een passende mal slaapt. Dat voelt erg comfortabel én is gezond: uw spieren blijven soepel en uw huid is goed doorbloed.

Visco-Coolgel is vervaardigd uit traagschuim met Coolgelbolletjes. Deze gel zorgt voor een verfrissend gevoel tijdens het slapen. Het traagschuim zorgt ervoor dat de matras zich volledig aan uw lichaam aanpast.

  • Bonnellveer

Een matras met Bonnell-vering zit vol ijzeren veren. Die zijn onderling verbonden door spiraaltjes. Bonnell-vering is al jaren een vaste waarde in de matraswereld. En niet voor niets.

Een Bonnell-matras heeft een goede veerkracht, uiteraard. Hoe meer druk u erop uitoefent, hoe meer weerstand ze biedt. Deze matras heeft trouwens geen specifieke zones die zich extra aanpassen. U ligt dus eerder op een egaal vlak, dan in een vorm. Ideaal voor wie houdt van een stevige ondergrond.

 

  • Pocketveer

Een pocketveringmatras zit vol stalen veertjes. Elk exemplaar is gehuld in een zakje – pocket in het Engels. Boven op die veren komt een afdeklaag in bijvoorbeeld latex, koud- of traagschuim. U ligt er lekker comfortabel en lang op.

Alle veertjes zetten zich naar de vorm van uw lichaam. Dat lukt omdat ze – in hun eigen zakje – onafhankelijk bewegen. Zo past de matras zich perfect aan uw lichaamsvorm aan. Hoe meer veertjes per vierkante meter, hoe beter uw gewicht wordt verdeeld. Bovendien zorgt pocketvering met 5 of 7 comfortzones voor hardere en zachtere zones die elk op een specifiek lichaamsdeel zijn afgestemd. Deze zones zorgen voor een nog betere lichaamsondersteuning zodat zowel rug-als zijslapers een rechte wervelkolom behouden tijdens het slapen.

 

  • Hoog-laag pocketveer

Het hoog-laag pocketveersysteem is een uniek Van Landschoot-concept. Door de afwisseling van hoge en lage veren krijgt de matras een actieve functie: waar ze lichte druk van je lichaam waarneemt, doen de hoge veren hun ondersteunende werk. Bij zwaardere drukpunten worden de lage, stevigere veren geactiveerd. Je lichaam geniet dus de hele nacht, in elke positie van compenserende ondersteuning. En dat voel je ’s ochtends!

Een bijkomende troef: een hoog-laag pocketmatras gaat langer mee! De matraskern wordt omringd door een kader van bandstaal die de hoog-laagspiralen mooi op hun plek houdt, ook op delicate zones zoals de rand van je bed. Dit gaat slijtage en veranderingen in de interne opbouw van je matras tegen. Zo geniet jij langer van je aankoop!

 

Het belang van ondersteuning

Fysieke klachten overdag zijn vaak het gevolg van onvoldoende ondersteuning ‘s nachts. Tijdens het slapen ontspant ons lichaam wanneer de drukpunten voldoende tegendruk krijgen – zo hoeft het lichaam zelf geen inspanningen te leveren om een goede positie aan te nemen of behouden. Bovendien is het voor een correcte slaaphouding belangrijk dat onze wervelkolom in een natuurlijke houding ligt: de S-vorm voor rugslapers, een rechte lijn van nek tot staartbeen bij zijliggers.
Een gouden tip bij je zoektocht naar voldoende ondersteuning: proefliggen! In slaapwinkels is dit – terecht – de normaalste zaak van de wereld, want zo voel je meteen of een matras bij jouw lichaam past of niet.

Matrasbescherming

Voor problemen als overmatig transpireren, allergieën, … bestaan eenvoudige oplossingen. Kies een matras of beschermer die tegemoetkomt aan jouw noden, zo slaap je zorgeloos en vermijd je onaangename wekprikkels. Laat je hier ook adviseren in onze winkel.

Matrastopper

Een topper is een dunne matras bovenop je ‘gewone’ matras en zorgt vooral voor een soepel liggevoel. Indien je kiest voor twee aparte matrassen op je tweepersoonsbed, zorgt een topper ervoor dat je de vervelende naad tussen beide zijden wegmoffelt.
Opgelet: vaak wordt enkel de topper vervangen wanneer men toe is aan een nieuwe matras. De basismatras eronder, die na al die jaren van gebruik niet langer in beste staat is, wordt zo vergeten. Voor optimale ondersteuning vervang je best zowel matrasbasis- als topper!

Hoofdkussen

Je hebt de juiste matras gevonden? Goed zo! Maar vergeet niet dat de ondersteuning van je hoofd en nek minstens even belangrijk zijn voor een deugddoende nachtrust. Laat je adviseren: afhankelijk van je favoriete slaaphouding, de afstand tussen je nek en schouders, … heb je een andere stevigheid of dikte nodig.

Een matras in topconditie

Je hebt de ideale matras gevonden en slaapt sindsdien als een roos. Uiteraard wil je zo lang mogelijk van je aankoop genieten. Je bed in topconditie houden, doe je met volgende tips:

Maak je bed niet op!

Iedereen transpireert tijdens het slapen – we verliezen zo’n 1,3 liter vocht per nacht. De combinatie van transpiratievocht en de warmte onder de dekens, is een trekpleister voor bacteriën. Je houdt je matras en beddengoed dus gezond door elke dag je bed te luchten: schud bij het opstaan de dekens op en leg ze open aan je voeteinde, zodat de matras lucht krijgt en kan drogen tot je weer naar bed gaat. Zet ook het raam open: niet enkel goed voor het zuurstofgehalte in je slaapkamer, ook je matras geniet mee. Een uurtje voor het slapengaan is ideaal.

Wasbare hoes

Schaf een hoes of molton aan die dienstdoet als extra beschermlaagje tussen je matras en –overtrek. Zo verleng je de levensduur van je matras en voorkom je (transpiratie)vlekken. Vaak zijn deze hoezen makkelijk wasbaar en bovendien vochtwerend. Was ze om de 4 à 6 weken op 60° (tegen huisstofmijt) en je bent zeker van een schone slaapomgeving.

Draaien en keren

De veerkracht van je matras blijft behouden door ze elk seizoen te keren (keren = de bovenkant wordt onderkant en vice versa). Bovendien kan elke zijde zo optimaal drogen en luchten, wat de levensduur van je matras verlengt. De matras draaien (voeteinde wordt hoofdeinde) doe je dan weer om de belasting op de matras te verdelen. Een traagschuimmatras hoef je dan weer niet te keren: het traagschuim moet aan de bovenzijde om je slaapcomfort te garanderen. Vraag dus best altijd even na uit welk materiaal je matras is samengesteld!

Stofzuigen? Liever niet!

Uiteraard is een frisse slaapkamer belangrijk, de vloer en eventueel de stoffen omkadering van je boxspring stofzuigen is dan ook een must. Maar je matras stofzuigen is een minder goed idee: je zou het stiksel kunnen beschadigen en zo de levensduur verkorten.