Er zijn twee type matrassen met metalen veren:

  • Binnenvering matrassen ook wel Bonell genoemd.
  • Pocketvering matrassen

Binnenvering matrassen zijn matrassen waar staaldraad veren in zitten die aan elkaar zijn verbonden. Binnenvering matrassen kunnen worden voorzien van een toplaag van Polyether, koudschuim, latex of traagschuim.

Bonellvering matrassen

Een bonellvering matras wordt soms ook wel een binnenvering matras genoemd. Dat komt natuurlijk doordat er veren in het matras zitten. Deze veren in het matras zijn met elkaar verbonden en hebben een soort zandlopervorm. Het staaldraad waarmee de veren met elkaar verbonden zijn, kan erg verschillen in dikte. Hoe dikker de draad is, des te stugger het matras aanvoelt. Doordat de veren met elkaar verbonden zijn, is het matras vrij stevig. Gelukkig wordt er daarom in de kern van dit matras een drukverdeler toegepast en wordt het matras voorzien van een toplaag van comfortschuim. Op deze manier ligt het matras toch comfortabel en krijgt je lichaam de juiste ondersteuning. Een bonellvering matras is een goed matras als je een kleiner budget hebt; deze matrassen zijn namelijk goedkoper in aanschaf! Daarnaast ventileert een bonellvering matras erg goed, wat prettig is als je last hebt van nachtelijke transpiratie. Wil je een bonellvering matras kopen, dan moet je het wel prettig vinden om op een wat harder matras te liggen.

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras is een matras met ‘pockets’ ofwel stalen tonvormige veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes van een ongeweven synthetisch materiaal. Omdat alle veertjes los verpakt zijn in zakjes kan ieder veertje onafhankelijk bewegen zodra er tegendruk ontstaat, dit zorgt voor een hoge conformiteit. Het zakje om de veren zorgt ervoor dat de veren voldoende ruimte hebben en niet in elkaar blijven steken. Alle pockets worden omsloten door een rand van schuim om ervoor te zorgen dat alle pocketveren bij elkaar gehouden worden.

Het verschilt per merk hoe breed deze schuimen rand is, vaak wordt er een schuimen omranding van gemiddeld 15 cm gebruikt. Deze schuimen omranding voelt vaak wat harder aan dan het pakket met pocketveren. Indien de schuimen omranding te zacht is krijgt u sneller het gevoel aan de zijkant van het matras af te rollen wat nadelig is voor het ligcomfort.

De stevigheid van het matras wordt voornamelijk bepaalt door het gebruik van de hoeveelheid windingen van de veer en de dikte van het staaldraad. Hoe dikker de draad en dus meer materiaal er gebruikt wordt, hoe steviger de veer. Door deze veerkracht te combineren in het matras, ontstaan er zones. In de schouder- en heupzone worden zachtere veren gebruikt zodat het lichaam gelijkmatiger ondersteund wordt. Door het gebruik van zones wordt het door de juiste tegendruk mogelijk om de wervelkolom rechter te plaatsen op het matras indien men slaapt op de zij.

• Een pocketmatras is koel en goed ventilerend matras. Hierdoor is een pocket matras zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren.
• Pocketmatrassen met geharde stalenveren en een duurzame afdeklaag gaan lang mee (tot wel 12 jaar).
• Veel comfortzones kunnen voor een goede drukverdeling en ergonomie zorgen.

Kwaliteit van binnenvering matrassen:
  • Aantal veren per m2; hoe meer veren per m2, hoe meer gewichtsverdeling.
  • Aantal slagen (draaiingen) van de veer; hoe meer slagen de veer maakt, hoe soepeler het matras wordt.
  • De draaddikte van de veer; hoe dikker de veerdraad, hoe steviger het matras.

Vorm van de veer; de vorm kan diabolisch, tonvormig of cilindrisch zijn. Alle vormen hebben weer verschillende eigenschappen.

Wat is beter: bonellvering of pocketvering?

Maar wat is nu precies beter? Bonellvering of pocketvering? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we natuurlijk eerst het verschil tussen bonellvering en pocketvering uitleggen. Er zijn diverse verschillen, maar het grootste verschil is toch wel de verbinding tussen de veren. Zoals we al eerder vertelden, zijn de veren in een bonellvering matras met elkaar verbonden. Dit is niet het geval bij een pocketvering matras; hier zitten alle veren in een apart “zakje”. Hierdoor gewegen alle veren afzonderlijk van elkaar, waar bij een bonellvering matras alles tegelijk beweegt. Zie ook op deze afbeeldingen:

BoneellveermatrasPocketveer matras

Een grote veer (ouderwetse bonell veer) heeft een groot oppervlak en moet een groot oppervlak dragen. Het liggevoel is daardoor altijd een stuk harder dan op een matras met kleinere veren (pocketveer). Een bonell veren systeem kan niet op een verstelbare bodem. Een pocketveer kan door zijn vorm beter met de contouren van uw lichaam volgen. Daardoor geeft dit systeem een betere ondersteuning. Een matras met een pocketveer kan op elke goed ventilerende vlakke of verstelbare bedbodem.